ELFİDA/HALUK LEVENT

Muhsine Sevra Kaçalin

Hikayesi bilinen eserler daima iz bırakır insanda. Hikayesi olan şiirler, hikayesi olan resimler, hikayesi olan şarkılar… Hikayesi bilinen insanlar daha yakın hissettirir mesela. Birinin hikayesine dahil olduğumuz kadar yer ederiz hayatında ya da birini hikayemize dahil ettiğimiz kadar önemseriz. Bugün yine bizden birinin, bizden bir şarkının hikayesini konuşacağız. Son dönemlerde adını sıkça duyurarak herkesle Ahbap olmayı başaran bir sanatçımız, Anadolu Rock müziğinin önemli temsilcilerinden Haluk Levent’in yazdığı, hikayesini duyana kadar herkesin eski(me)miş bir aşka yazıldığını düşündüğü, hikayesini öğrenince ise Haluk Levent ile birlikte omzumuza izlerini yüklendiğimiz bir kız çocuğunun şarkısı Elfida. 

Gerçek adı Beyzanur olan bu küçük kızla henüz 4 yaşındayken hastane koridorlarında tanışıyor Haluk Levent. Sonrası koşturmaca, sonrası mücadele… Hayatımıza giren her insan küçük büyük izler bırakır ama kendisi bu kadar küçük olan bir kız çocuğunun hayatında böylesi büyük bir iz bırakacağını Haluk Levent de bilemezdi elbette. Dünyaya gözlerimi genetik bir hastalık olan Kelebek hastalığıyla açar Beyzanur. Hatalığı sebebiyle 4 yaşından sonra ömrü hastanelerde geçer küçük kızın. Haluk Levent de o dönem Beyzanur’un gittiği hastanedeki çocuklarla ilgilenmektedir. Beyzanur ile aralarında güçlü bir bağ oluşur. Doktorların bir gün Beyzanur için artık umudu kesin demesi üzerine paramparça olan umutları ile birlikte Haluk Levent’in arkadaşı ona Osmanlıca’da ‘‘gözden çıkarılan kadın’’ anlamına gelen Elfida adını veriyor. Beyzanur henüz 8 yaşındayken yaşından büyük mücadelesine rağmen gözlerini bu dünyaya ebediyen kapatıyor. Geriye bestelenen bu şarkı ve hüzünlü hikâyesi kalıyor. Ölmeden önce Haluk Levent kendisine bu şarkıyı okuyor okumasına ama Beyzanur Elfida’nın kendisi olduğunu hiçbir zaman öğrenemiyor. 

Elfida’nın hikayesini yüreklerimize nakşeden şarkının sözlerini Haluk Levent kendi sözleriyle şu şekilde anlatıyor.

“Bir gün doktor odasındaydım ve doktorlardan biri gelip bana “Haluk Bey, bu kızı gözden çıkartın.” dedi. Yanımda da müzisyen arkadaşım Emrah Aydoğdu var. Emrah, “Gözden çıkartılan kadın anlamı Osmanlıca’da Elfida.” dedi. Belki tam birebir anlamını karşılamıyordu ama bir kavram olarak çok uyuyordu. Tabi biz birbirimize sarılıp ağladık. Gerçekten Beyzanur’u çok seviyordum.Ve oturdum şarkıyı yazdım. Sevgili Emrah Aydoğdu da elinden geleni yaptı ve sözlerinde düzenlemeleri yaptık. Ömer Faruk Güney’in de müziği vardı. Bu şekilde Beyzanur’un son günlerinde ona şarkıyı söylüyordum ama o kendisi olduğunu bilmiyordu, Elfida olarak biliyordu. Tabii küçük bir çocuktu son zamanlarında, 8 yaşlarındaydı.”

Omuzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın

“O dönemde şirketlerim batmış, sözlerdeki “Omzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın.” şunu ifade etmek içindi: Ya zaten dünya kadar batmışım, sıkıntılıyım. Beyzacığım ne olur bari sen gitme demek içindi.’’

Şımartılmamış aşkın sessizliğe yakın

Kim bilir kaç yüzyıldır sarılmamış kolların

“O sözlerdeki yüzyıllardır sarılmamış kolların cümlesinin sebebi de şuydu: Anne ve babası gece gündüz nöbetteydiler. Beyzanur’un kırılganlığından, hasta yatağından dolayı sarılamıyorlardı. Gerçekten sarılabildiklerini görmedim.”

Sisliydi kirpiklerin ve gözlerin yağmurlu

“Beyzanur’un hep yağmurlu gözleri vardı. Hayata tutunmaya çalışan…”

“O dönemde hastane personeline Bakırköy’de bir konser verdim. Beyzanur’a iyi baksınlar diye onların gecesine katıldım. O gece evden başka bir yere kaldırılan Beyzanur’u kaybettik.’’

Yorulmuşsun, hakkını almış yılların… Beyzanur’un bizlere ve bu dünyaya son bakışı…

ŞARKI SÖZLERİ 
Yüzün geçmişten kalan, aşka tarif yazdıran
Bir alaturka hüzün, yüzün kıyıma vuran
Anne karnı huzuru, çocukluğumun sesi
Senden bana şimdi zamanı sızdıran

Şımartılmamış aşkın sessizliğe yakın
Kim bilir kaç yüzyıldır sarılmamış kolların
Sisliydi kirpiklerin ve gözlerin yağmurlu
Yorulmuşsun, hakkını almış yılların

Elfida, bir belalı başımsın
Elfida, beni fark etme sakın
Omuzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın
Elfida, hep aklımda kalacaksın

Elfida, sen eski bir şarkısın
Elfida, beni fark etme sakın
Omuzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın
Elfida, hep aklımda kalacaksın

Şımartılmamış aşkın sessizliğe yakın
Kim bilir kaç yüzyıldır sarılmamış kolların
Sisliydi kirpiklerin ve gözlerin yağmurlu
Yorulmuşsun, hakkını almış yılların
Kategoriler: Deneme

0 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir