Kalemtıraş Ekibi
İspanyol sömürgesiyle batının vahşi yüzünü tanıyan Sierra Leone adını dağlarının aslanlarından alır. Sierra Leone İspanyolca aslanlı dağlar demektir. Her ne kadar batı ile tanışması İspanyollar ile olsa da aslında bir İngiliz sömürgesidir. 1791’de özgür bırakıldığı söylenen siyahi köleler tarafından kurulduğu söylense de 1961’de Birleşik Krallık’tan ayrılmıştır. 1990-2002 yılları arasında çıkan iç savaşın vahşet ürünlerini bugün bile ülkede gözlemlemek mümkündür.
Her nedense zengin elmas madenlerinin üstünde yaklaşık 72000 kilometre kare üzerine kurulu olan ülke dünyanın en fakir ülkesidir. Ülkenin yeraltı kaynaklarının İngilizlerin doğal besin kaynağı olduğunu söyleyenler de vardır. İç savaş yıllarında sokakta yakalanan insanların bilumum uzuvlarının kesilip sokak ortasında bırakıldığı ülke ile ilgili anlatılan hazin hikâyelerdendir. Nedeni bilinmediği hâlde ülkenin %97’si yerli dillerden Krio’yu konuştuğu halde resmî dili İngilizcedir.
Vahşi kapitalizmin iştahını kabartan bir ülkedir. Sevgiyi pırlanta boyuyla ölçen beyaz kapitalistler bu ülkede nice insanların yaşamına son verip, nicelerine eziyet ettiklerini hesap etmemişlerdir. Bir taş parçasının insan hayatından önemli olduğuna itiraz edilmediğinin en vahşi örneğidir Sierra Leone.
2018 yılında Türkiye Sierra Leone’de bir büyükelçilik açmıştır. 2019’da karşılıklı vizeler kaldırılmıştır. 2020 yılında da Sierra Leone Türkiye’de bir büyükelçilik açmıştır.
Not: Blood Diamond/Kanlı Elmas filmi Sierra Leone’de çekilmiş ve yapılan zulümlerin çok kısa bir özeti niteliğindedir.
0 yorum