Şakir Zümre

Ne de güzel rüyalardır gençlik rüyaları! Duyguların aşırı ama hızlı yaşandığı zamanlarda görülen rüyalardır onlar. Yaz yağmurları misali yoğun ama çabucak geçen tepkiler de yine bu rüyaların olduğu zamanlarda yaşanır. Yaz yağmuru nice şiire konu olsa da aslında mutlu bir yaşam için bize psikolojik bir temel sağlar.

Yaz yağmurlarının genellikle hava sıcaklıklarının yükseldiği zamanlardan sonra gelmesi beklenir. Dert, keder, sıkıntı bir kişide yükseldikçe patlama anı da yaklaşmış demektir. Tabi ki bu genelleme yazın başlangıcı için geçerlidir çoğunlukla. Yoksa birkaç yaz yağmuru geçtikten sonra hava çok ısınsa da beklenmez yağmur.

Yaz yağmurları mevsimseldir. Bazen daha kasvetli günler geçse de yaz yağmurları gibi şiddetli yağmurlar gelmez ardından. Kışın yağmurlar uzun uzun yağsa da şiddeti, etkisi yaz yağmuru gibi olmaz. Her ne kadar yazın yağmurun daha uzun beklendiği zamanlar olsa da yaz mevsiminde yağan yağmurlardan daha çok korkulur. 

Her ne kadar şiddetli yağacağından korkulsa da kısa süreceğine dair bir beklenti ve kesinlik de vardır içimizde. Yağacak ve geçecektir. Toprağın kuru olması nedeniyle yağışın uzaması geri dönülemez sorunlara sebep olabilir. 

Ne olursa olsun ıslanmaktan çok korkmaz insanlar yaz yağmurunda. Havanın yüksek sıcaklığının verdiği bir pervasızlık vardır insanın üzerinde. Tabii ki gençlik rüyası diye başlamamız da önemli. Zira yaşını başını almış insanlar yağmuru hasadın telefine veya çamaşırların ıslanmasına yorarlar önce. 

Gençlik güzel şeydir ne de olsa! Dertler, sıkıntılar tez biter. Ne siyasi gelişmelerin bir önemi vardır, ne de toplumsal olaylara kafa takmanın lüzumsuzluğu! Ne bir ideoloji peşinden ömrünü heba eder bir kişi, ne de bir amaç uğruna mutsuzluğa katlanır! Ne gerek var ki zaten uzun uzun kafaya takmaya bir şeyleri? Ölümü hatırlamanın lüzumu nedir ki bir eğlence ortasında? Daha amaçlı bir hayat yaşadıkça bir kişi ne kazanacaktır? Kim için, ne için ve nasıl vaz geçilir bir şeylerden? Hangi kavram hangi duyguyu bastırabilir yahut bastırmalıdır?

Yaz yağmuru dedik, duygular kısa ve etkili olmalı! Gençlik dedik, ne dediğimiz belli olmalı ve kısa kesmeliyiz muhabbeti! Yaz yağmuru gibi beklenen serinliği vermesek de belki bir romantizm yapmaya çalışanlara kısa bir zemin oluruz.

Şairin dediği gibi: “Bir yaz yağmuru yağdı içime/ ansızın başladı dindi ansızın.”

Kategoriler: Deneme

0 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir