Merve Günbattı

Hayatta en çok neyin eksikliğini çekeriz? Neyin yokluğu canımızı yakar? Acı eşiğimiz nereye kadar sınırlıdır? Gözlerinizi kapatın ve ailenizin yanınızda olmadığını düşünün… 

Bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuğa ‘korunmaya ihtiyacı olan çocuk’ denir. Bir çocuğun korunmaya ihtiyacı olduğu tespit edildiğinde, onun üstün yararı için en uygun sosyal hizmet modeli seçilir. Bu modellerin en önemlilerinden biri de koruyucu aile modelidir. Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir. 

Tanımdan da anlayacağınız üzere öz ailesinden ayrılmak zorunda kalan çocukların daha fazla örselenmemesi için uygun aile yanında yetiştirilmesine fırsat verilir. Ancak koruyucu aile hizmeti ile evlat edinme hizmeti birbirleriyle karıştırılmaktadır. İki hizmetin de temel amacı çocuğun aile yanında yetiştirilmesidir. Evlat edinme hizmetinde aile, evlat edinme yolu ile hukuksal bir süreci tamamlayarak velayet hakkını alırken; koruyucu aile hizmetinde aile, çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşmaktadır, çocuğun velayeti öz ailesinde kalmaktadır. Koruyucu aile sisteminde sizden beklenen ve istenen tek şey kalbinizde bir çocuğa yer açmaktır. 

Bir çocuğun evladınız olması için kan bağına gerek var mıdır? Koruyucu aile ve çocuk arasında hiçbir bağ yokken aslında düşündüğümüzden daha kuvvetli bir bağ vardır. Menfaat gözetmeksizin sevgiyle oluşturulan bu bağ çocuğun kurum bakımından çıkarılıp aile yanında yetiştirilmesini sağlar. Sevmek ve sevilmek bize bahşedilmiş en büyük nimetlerdendir. Bu nimeti fırsat bilerek evinizi, ailenizi, kalbinizi bir çocukla paylaşın… Bir çocuğu -sevgiyle- yetiştirmek o çocuğun elinin değeceği herkesi değiştirmektir. Sevgi sadece aile olduğunuz çocuğu değil, hepimizi iyileştirecek… 

Nasıl Koruyucu Aile Olabiliriz?

TC vatandaşı olan, sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden, 25-65 yaş aralığında, en az ilkokul mezunu ve düzenli bir geliri olan evli ya da bekâr, çocuklu ya da çocuksuz herkes koruyucu aile olmak üzere ikamet ettiği ilde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvurabilir.

Kaynakça

Çocuk Koruma Kanunu (5395 S.K)

https://ailevecalisma.gov.tr


0 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir