Ayşe Sümeyye Karacan

Ahir zamanda bırakılacak en güzel şeylerden biri ahlak. Her şeyin bir ahlakı vardır. Ve evlatlara bırakılacak en güzel şey de bir öğüt, bir nasihattir. Adıyla büyüyen çocuklara, ümmete ve adlarına yakışır bir şekilde yaşaması için çalışan bir anneden, ümmetin evlatlarına nasihatım olsun…

Adın ne olursa olsun, sen Muaz b. Cebelin  “İnsanlarla az, Rabbinle çok konuş. Belki o zaman kalbin Rabbini görür”. dediği gibi Rabbini görenlerden ol! Hz. Yahya(as) gibi Zekeriyya(as)’a müjdelenen, anne babasına iyilik yapan, onlara karşı zorba ve isyankâr olmayanlardan ol! Peygamberimiz gibi merhametli, emanete ihanet etmeyen, sabırlı, emin, güzel ahlaklı, cömert ol!

“Bu ümmetin en hayırlısı Ebu Bekirdir” dedikleri gibi sen de bu çağın en hayırlısı ol! Hz. Ömer gibi hiddetini sadece Allah yolunda kullananlardan ol! Hz. Ali gibi ilimli, takvalı, ihlaslı, şefkatli ol! Ahlak ve haya timsali olan, kendisinden meleklerin bile haya ettiği Hz. Osman gibi ol! 

Hz. Nuh(as)’un gemisi gibi sende sende gemine senin imanını devam ettirecek hasletlerini koy! Hz. Musa(as) gibi düştüğün sarayda tek kalsan da Allah’ın adını yüceltenlerden ol! İbrahim(as) gibi yık putlarını ki; İbrahim(as)’i yakmayan ateş seni de yakmasın!  

Her Müslüman gördüğünde kendine adet edindiği üzere “Gelin bir saat iman edelim!” diyen Abdullah b. Revaha gibi ol! Cafer b. Ebu Talib’in Habeş Kralı Necaşi’yi etkilediği gibi sen de insanları etkileyenlerden ol! Verecek hiçbir şeyi olmadığı için hakkını herkese helal eden ve cennetle müjdelenen Ulbe b. Zeyd gibi ol!  Halid b. Velid gibi nefsini kes, Allah’ın kılıcı ol! Peygamberimizin(sav) “Gök kubbenin altında ve yeryüzünün üstünde Ebu Zer’den daha doğru sözlü kimse yoktur” dediği gibi her daim doğru sözlü ol!

Ne olursan ol ama evladım… Sakın seni ilgilendirmeyen şeylere karışma! Düşmanından uzak durduğun gibi dostlarından da sakın! Ölen kimselere gıpta ettiğin noktalar hariç yaşayan kimselerin hiçbir şeyine gıpta etme! İhtiyacını, onu önemsemeyen kimselere açma ve böylelerinden hiçbir şey isteme!  Peygamberimizin(sav) sünnetini terk etme,farzları yerine getir! Kendi aleyhine de olsa insafı elden bırakma! Herkese selam ver! Fakir iken bile sadaka ver! İyiliği emret, kötülüğe mâni ol ki helak olma!

Dünyaya talip olanlar, âhiretlerini kaybederler. Ahirete talip olanlar da dünyalarından taviz vermek zorunda kalırlar. Bu yüzden fani olanı değil, bâki olanı tercih et!

İmanın zirvesi için başına gelene sabır ve kadere rıza ile samimi bir tevekkül et! Allah’a boyun eğ!

İlim çok şey rivayet etmek, anlatmak değil; Allah’tan korkmaktır. Allah’tan kork!

Verilen nasihatleri dinle! Yaşa yaşat ki çoğalsın ümmetin gençleri…


0 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir